Portugese drugbeleid: De Standaard 17/11/23

Portugal decriminaliseerde twintig jaar geleden het bezit en het gebruik van alle drugs. Het resultaat? Het aantal heroïne­gebruikers én de criminaliteitscijfers daalden. ‘Hier spreken we al lang niet meer van een war on drugs.’

Onze mening:

Het Portugese beleid van het decriminaliseren van het bezit en gebruik van alle drugs, dat twintig jaar geleden werd ingevoerd, heeft inderdaad opmerkelijke resultaten opgeleverd. Het is belangrijk om op te merken dat decriminalisering niet hetzelfde is als legalisering. In Portugal is het bezit van kleine hoeveelheden drugs nog steeds strafbaar, maar het wordt behandeld als een administratieve overtreding in plaats van een strafrechtelijke zaak.

De positieve resultaten in Portugal wijzen op enkele belangrijke voordelen van dit beleid:

  • Daling van heroïnegebruik: De afname van het aantal heroïnegebruikers is een positieve ontwikkeling. Door drugsgebruik te beschouwen als een gezondheidsprobleem in plaats van een puur strafrechtelijke kwestie, heeft Portugal zich gericht op preventie, behandeling en rehabilitatie in plaats van alleen op bestraffing.
  • Afname van criminaliteitscijfers: Het feit dat de criminaliteitscijfers zijn gedaald, suggereert dat het decriminaliseringsbeleid heeft bijgedragen aan het verminderen van de druk op het strafrechtelijk systeem. Dit opent ruimte voor een meer gerichte inzet van middelen op zwaardere criminele zaken.
  • Verschuiving naar gezondheidszorg: De benadering van drugsproblematiek als een gezondheidskwestie heeft geleid tot een verschuiving in de investeringen naar preventie, behandeling en rehabilitatieprogramma’s. Dit heeft mogelijk bijgedragen aan een meer duurzame aanpak van drugsmisbruik.
  • Belgische input gezondheidszorg: Boeiend om te weten is dat vanuit België twee van onze leden, Magda Baukeland en Johan Maertens, psychotherapeuten die vanuit De Sleutel (Vlaams netwerk van centra voor preventie en behandeling van drugproblematiek)  meegewerkt hebben om de methodiek van de therapeutische gemeenschappen en de bondingpsychotherapie te integreren in de Portugese gezondheidszorg tijdens de ontwikkeling van het nieuwe model.

Hoewel het Portugese model aanzienlijke successen heeft geboekt, is het belangrijk op te merken dat de effectiviteit van dergelijke beleidsmaatregelen kan variëren afhankelijk van de specifieke context en omstandigheden van een land. Bovendien zijn er verschillende meningen over hoe deze benadering elders kan worden toegepast. Het debat over drugsbeleid blijft voortduren, waarbij diverse perspectieven moeten worden afgewogen om een evenwichtige en effectieve aanpak te formuleren.

1 gedachten over “Portugese drugbeleid: De Standaard 17/11/23”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BENederlands (België)