Criminologe schrijft kinderboek over misdaad: “Ze vangen meer op dan je denkt”

De dochter van Charlotte Colman stelt vaak vragen over misdaad. En dus schreef de criminologe er een kinderboek over. “Ik wil ze niet bang maken voor de ‘boze buitenwereld’, maar het is ook vreemd om ze af te schermen.”

Volledig artikel: https://www.standaard.be/cnt/dmf20240212_97752088

Onze mening:

Dit artikel benadrukt treffend het belang van ‘diep lezen’ voor het ontwikkelen van verbondenheid, empathie en focus, en hoe deze essentiële aspecten van menselijk begrip en welzijn worden bedreigd door de alomtegenwoordigheid van schermlezen. Het idee dat diep lezen niet alleen leidt tot een beter begrip van de tekst, maar ook tot een diepere verbondenheid met de inhoud en de emoties die het overbrengt, is cruciaal in een tijd waarin oppervlakkige informatieverwerking de norm lijkt te zijn. Het contrast tussen het zorgvuldige, langzame ritueel van diep lezen en de snelheid
en afleiding van schermlezen wordt goed belicht door Maryanne Wolf. Haar observaties over hoe het scrollen en bladeren op schermen ons vermogen om diep te lezen en ons inlevingsvermogen aantasten, bieden belangrijke inzichten in de impact van technologie op onze cognitieve processen en emotionele ontwikkeling. Het idee van rituelen rond het lezen, zoals het langzaam ontbijten met complexe literatuur, illustreert het belang van het creëren van een rustige, contemplatieve ruimte voor intellectuele en emotionele groei. Wolf’s eigen rituelen, zoals sporten, mediteren en lezen, dienen als inspiratie voor hoe we bewust keuzes kunnen maken om onze mentale gezondheid en welzijn te bevorderen te midden van de hectiek van
het moderne leven.

Dit artikel biedt een interessante kijk op hoe kinderen informatie over misdaad
oppikken en hoe een criminologe als Charlotte Colman dit aanpakt door een
kinderboek over misdaad te schrijven. Hier zijn enkele opmerkingen en reflecties:

  1. Informatie op maat: Het idee om kinderen correcte informatie op maat te geven over misdaad is lovenswaardig. Kinderen zijn vaak meer op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt dan volwassenen denken, en het verstrekken van accurate informatie kan helpen om misverstanden en vooroordelen te voorkomen.
  2. Preventie van criminaliteit: Colman benadrukt het belang van preventie en het feit dat een deel van de mensen die misdrijven plegen al op jonge leeftijd begint. Hier komt het belang van vroeginterventie en het aanleren van life skills om misdaden te voorkomen om de hoek kijken.
  3. OVIEDO Prevention Declaration: De recente OVIEDO Prevention Declaration, die je op onze website vindt met volgende link, focust op
    preventie van verslaving en criminaliteit door middel van het aanleren van sociale vaardigheden, is een relevant en ondertussen ruim gedragen kader in dit verband. De verklaring pleit voor proventie op zo jong mogelijke leeftijd. Door kinderen op jonge leeftijd essentiële sociale vaardigheden zoals empathie, conflictbeheersing, communicatie en probleemoplossend vermogen bij te brengen, kunnen we hen helpen om betere keuzes te maken en zich positief te ontwikkelen, waardoor het risico op crimineel gedrag vermindert.
  4. Terugkeer naar het juiste pad: Het benadrukken van het feit dat mensen na een misstap weer op het juiste pad kunnen komen, is van cruciaal belang. Het vermijden van stigmatiserende taal en het erkennen van de menselijke capaciteit voor verandering zijn essentieel voor het bevorderen van herstel en re-integratie in de samenleving na detentie. In het kader van preventie van criminaliteit op jonge leeftijd en promotie van geestelijke gezondheid, kunnen programma’s die sociale vaardigheden aanleren een significante rol spelen. Door kinderen te leren hoe ze op een gezonde manier met stress, emoties en conflicten kunnen omgaan, kunnen we hen helpen om veerkrachtiger te worden en betere beslissingen te nemen. Dit kan bijdragen aan het verminderen van risicovol gedrag, waaronder het plegen van misdaden op jonge
    leeftijd. RAG P Belgium focust hiervoor op een nieuw project nl. Youth Prevention Influencers.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BENederlands (België)